30 de març 2008

Descobrint la TV en directe

És curiós les voltes que dóna el món. Després de passar-nos uns quants anys sentint prediccions augurant que el futur de la TV passava pel consum asíncron (on demand, a la carta) i que la televisió en directe tenia els dies comptats, ara resulta que tots els serveis de video online (Ustream, YouTube, Kyte, Justin, etc) comencen a oferir serveis de streaming en directe.

D'acord, faig demagògia. Les dues coses són i seran compatibles. I en realitat el què estan incorporant les diverses plataformes de video online són serveis per tal que els propis usuaris puguin fer emissions en directe des del seu mòbil o amb la webcam de l'ordinador. És a dir, que tothom pot crear fàcilment la seva emissió en video per internet. Dels serveis d'aquesta mena que he conegut darrerament, el que em pica més la curiositat és QIK, que permet emetre en directe des del mòbil.

Fa temps que li dono voltes a aquest tema. Crec que si les cadenes de TV volen mantenir les seves audiències s'han d'esforçar (i en el futur encara més) per emetre continguts i esdeveniments en directe, que tinguin un interès especial si els veus precisament quan estan succeint. Diguem-li partit de futbol, entrega de premis... o el que sigui. Vull dir que, si cal, la pròpia TV ha de "generar" els seus propis esdeveniments.

El que sembla lògic és que el consum "on demand" anirà en augment en aquell tipus de continguts que no importa en quin moment els mires. En canvi, hi ha continguts que són molt més atractius si els veus en directe, en temps real. Crec també que incorporar elements d'interactivitat a les emissions en directe és una altra manera de captar l'atenció de l'audiència. Algun dia parlaré d'aquesta questió amb més calma.

Ara caldrà estar atents a aquests nous serveis online de video en directe i observar quins usos en fan els usuaris. No sé què em diu que ens endurem diverses sorpreses.

3 comentaris:

jnqm ha dit...

Felicitats per escriure ! Srà impossible no seguir-te la pista.

Jo també hi rumio fa temps en aquest mateix punt i estem d'acord. La TV clàssica (no sé com dir-ho) ha d'explotar el directe. Hi ha models diversos: esports, informació (primar la informació, activar directes llargs en TOTES les ocasions possibles), gales i premis (sí, també, com El català de l'any o els Premis de Cultura) i sobretot directes propis, inventats (La Marató de TV3, La Nit del Cor...). Fins aquí hi estem tots d'acord. Perquè la TV asíncrona la podem consumir quan ens vagi bé (la del directe també, hehe!, jo sols sé de la gala Català de l'any pels TN i els microvideos elegits a la xarxa). El repte és inventar noves ocasions... i si pot ser que connectin més enllà de la clientela habitual. No serà fàcil però sí emocionant...

Lluís K. ha dit...

Existeixen aspectes psicologics estudiats en mercadotècnia que cal tenir en compte, respecte al consum de TV. L'espectador sent frustració de no poder veure el "seu" programa favorit a l'hora "oficial" de la seva emissió, fer-ho més tard (per impossibilitat de fer-ho a la seva hora) és percebut com una mena de succedani vàlid, però succedani, tot i tractar-se d'un programa enllaunat tal com sèries, pelis, concursos... i on el fet de ser o no en directe, no hauria de ser determinant...
Feu molta ènfasi en els aspectes de programació, i és lògic, però aspectes de promoció, publicitat, sponsoring de notorietat i altres tècniques de fidelització en àmbits innovadors, poden contribuir a moderar o inclús cambiar tendències, respecte als ídexs d'audiència.
Ah! no sé si el "rotllu" del català de l'any és un bon exemple per aconseguir augmentar shares ...
Una abraçada a tots

Unknown ha dit...

lluis k, és cert que per a molta gent veure un programa "fora d'hores" és percebut com a succedani. Perquè encara que sigui un contingut enllaunat, quan s'emet encara tenim la sensació que allò és "una mica" en directe. Però també crec que això està canviant. A mi mateix t'asseguro que no m'importa gens veure un programa "a l'hora que toca". I el que volia dir en el post és sobretot que la interactivitat pot ser un ingredient que contribueixi a donar valor a les emissions en directe, que al meu entendre van a la baixa.

Gràcies per les opinions.
Ferran