04 d’abril 2001

I ara, contra Gnutella

Com ja hem comentat diversos cops, cada dia són més els usuaris de Napster que estan deixant d’utilitzar aquest programa i busquen alternatives per seguir intercanviant els seus MP3. La majoria han optat per programes com BearShare (www.bearshare.com) o LimeWare (www.limeware), que utilitzen la tecnologia “punt a punt” de Gnutella.

Però no només els usuaris s’han fixat en les possibilitats i la potència de Gnutella. La indústria musical nordamericana (representada per la RIAA) també ha posat el seu punt de mira en aquests programes i ara estudia la manera de boicotejar-los. El seu objectiu és monitoritzar el tràfic d’arxius per la xarxa Gnutella per controlar la pirateria. I de moment ja s’han posat en contacte amb empreses com Cantametrix, Audible Magic o Vidius, que asseguren que poden detectar i impedir el tràfic de cançons amb copyright a través d’aquesta xarxa.

Paral.lelament, la RIAA ha iniciat una dura campanya de desprestigi contra Gnutella i tots els programes basats en aquesta xarxa. La seva intenció és transmetre a l’opinió pública que Gnutella és un caos i, a més, perillós. Per exemple, estan exagerant el cas del virus Mandragore que va circular per la xarxa Gnutella. Un virus que, per cert, era totalment inofensiu. També intenten extendre els rumors que Gnutella és massa lent, poc fiable i difícil d’utilitzar. Tot plegat, per tal de posar la por al cos dels usuaris i fer que desisteixin d’entrar en aquesta xarxa.

Hem de reconèixer que en alguns aspectes tenen raó. Gnutella encara no està del tot desenvolupat i és possible que hi hagi errors de seguretat, però no més greus que els que té el propi Windows. En tot cas, és recomanable anar amb molta cura quan decidim quines carpetes del nostre disc dur volem compartir amb els altres usuaris si no volem tenir l’ordinador “obert” i exposar-nos a que algú remeni tranquil.lament els nostres arxius. I també cal vigilar quan descarreguem algun arxiu executable (programes) ja que el nom de l’arxiu no ens pot garantir que no es tracti d’un virus. De tota manera, amb els MP3 no hi ha aquest risc. I pel que fa a la suposada dificultat d’utilitzar Gnutella és un rumor totalment fals. Les últimes versions de LimeWare i BearShare són encara més senzilles d’usar que el propi Napster.

La RIAA ho té bastant difícil per controlar Gnutella, ja que és una xarxa totalment descentralitzada. Si volen atacar per la via legal, poden acollir-se al text de la DMCA (Digital Millenium Copyright Act), que els permet exigir als proveidors d’internet que prohibeixin l’accés als usuaris que distribueixen arxius il.legalment. Però això té fàcil solució. Si l’usuari al.lega que és innocent, el proveidor d’internet està obligat a tornar-lo a acceptar. I llavors la RIAA no té més remei que portar l’usuari als tribunals. Us ho imagineu? Estan disposats a denunciar un per un els milions d’usuaris que intercanvien MP3? Si ho fessin, les grans multinacionals es gastarien tota la seva fortuna en pocs mesos. I és que Gnutella, que acaba de celebrar el seu primer aniversari, no és tan fàcil d’eliminar com Napster.