Els últims dies ens han arribat diverses notícies sobre detencions relacionades amb el món de l’MP3 i la pirateria. Un fet que, en certa mesura, comença a ser preocupant ja que molt sovint s’estan posant al mateix sac dos conceptes (MP3 i pirateria) que no tenen perquè tenir una relació directa. Hi ha gent que utilitza l’MP3 de manera il.legal i hi ha qui en fa un bon ús. Però sembla que a algú li interessa confondre a l’opinió pública.
La setmana passada, per exemple, van detenir un parell de persones a Murcia. En aquest cas no hi tenim res a dir, ja que aquesta gent es dedicava a fer negoci amb els MP3 i venien CD pirates. Per tant, sembla que la detenció està plenament justificada.
Però a Bèlgica s’ha produït un cas ben diferent. Fa uns dies van detenir un parell de persones pel simple fet d’utilitzar Napster per descarregar uns quants arxius cada dia. El cas és bastant greu perquè, pel que sembla, aquests usuaris només tenien els arxius per a ús personal. És a dir, que a partir d’ara qualsevol dels 55 milions d’usuaris de Napster podria ser perseguit per la justícia. És evident que això no passarà però l’afer de Bèlgica és un mal precedent i ha contribuït a malmetre encara més la ja deteriorada imatge del format MP3.
Tot plegat va sortir de la IFPI (International Federation of the Phonografic Industry) que ha creat un software que permet capturar dades dels usuaris de Napster per identificar-los i, si ho creuen convenient, entregar-los a la policia. La intenció de la IFPI és detectar aquells usuaris que descarreguin moltes cançons i les posin en alguna web a disposició de tothom o que es dediquin a vendre-les. Tot i que el procediment utilitzat per la IFPI és èticament bastant criticable (tenen dret a espiar-nos i obtenir les nostres dades?) la finalitat és comprensible si es dediquen a perseguir les activitats il.legals. Però és intolerable que distribueixin llistes de la gent que descarrega MP3.
Però els usuaris d’internet se les saben totes i ja han reaccionat davant d’aquests atacs de la IFPI. Alguns s’han dedicat a crear webs falses com aquesta (http://www.astrum.ch/mp3) que hipotèticament conté arxius MP3 il.legals. La IFPI els va enviar un missatge amenaçador “convidant-los” a clausurar la web si no volien tenir problemes legals. Però els responsables de la IFPI no es van adonar que allò era una enganyifa. Efectivament, en aquella web hi havia una llista d’arxius amb l’extensió “.mp3” però en realitat eren simples arxius de text. És a dir que la IFPI ni s’havia molestat a comprovar si allà hi havia MP3 autèntics i van fer el ridícul més absolut.
Les últimes dades diuen que, al gener, els usuaris espanyols van descarregar 32 milions d’arxius a través de Napster. Sens dubte, una xifra impressionant. Però no oblidem que l’autèntica pirateria (i la que fa més mal a la indústria) és la venda de CD copiats. Que la justícia es dediqui a perseguir aquests negocis il.legals i deixi en pau els usuaris que s’intercanvien arxius MP3 entre ells. Si la indústria de la música es dedica a criminalitzar els seus propis consumidors, té els dies comptats.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada