20 de desembre 2000

El meravellós món de l’IRC

Probablement els mitjans de comunicació estem donant excessiva importància als programes d’intercanvi d’arxius com Napster i tots els seus clònics. Vist així, podria semblar que si algun dia prohibeixen aquesta mena de programes (i clausuren totes les webs que ofereixen descàrregues de cançons) ens quedariem també sense MP3 gratuïts. Res més lluny de la realitat.

Ens estem oblidant de l’autèntica arrel de tot plegat: les xarxes de l’IRC (Internet Relay Chat), més conegudes com a canals de xat. De fet, el propi Napster i tots els altres programes d’intercanvi d’arxius estan inspirats en el funcionament de les xats, on els usuaris es poden comunicar directament entre ells, col.lectivament o individualment.

Utilitzant el programa mIRC (el més popular per participar a les xats) es poden aconseguir fàcilment tots els arxius MP3 del món. I aquest programa (en teoria, totalment inofensiu) el té instal.lat molta més gent que el propi Napster. Per obtenir MP3 amb aquest sistema només cal descarregar i instal.lar la última versió del mIRC (www.mirc.com) i connectar-nos a qualsevol servidor de IRC. Llavors busquem la paraula “mp3” a la llista de canals i obtindrem un llistat de tots els canals de xat dedicats a aquest tema. Curiosament, però, en aquests canals ningú “xateja” ni hi ha tema de conversa. Els que s’hi connecten es dediquen directament a intercanviar MP3 entre ells a un ritme frenètic. Els usuaris difonen públicament les seves llistes d’arxius i permeten que qualsevol persona es pugui descarregar les cançons que vulgui. Tot plegat, completament automatitzat amb un seguit d’instruccions que cal anar teclejant per saber quins arxius hi ha disponibles i descarregar-los directament. Per tant, no cal parlar amb ningú ni demanar res. Simplement esculls l’arxiu que t’interessa i l’agafes. A més, d’aquesta manera és molt senzill obtenir àlbums complets en format MP3.

Tot això ens porta a una reflexió més profunda: quin sentit tindria prohibir programes com Napster si podem fer coses tan il.legals (o més) a través de l’IRC? S’atreviria algú a prohibir els canals de xat d’internet perquè permeten fer activitats fora de la llei? Penseu que Napster “només” té 35 milions d’usuaris mentre que l’IRC segurament en té 10 vegades més. Per anar-hi pensant...