13 de desembre 2000

DivX ;-) o l’MP3 del vídeo

Si la indústria musical s’ha vist amenaçada per la ràpida expansió del format MP3, ara li toca patir també a la indústria del cinema. I és que ja existeix un format de compressió que permet reduir el volum dels arxius de vídeo a la mínima expressió. Estem parlant del DivX ;-), conegut popularment com “l’MP3 del vídeo”. La comparació entre els dos formats està plenament justificada. Si l’MP3 permet que en un CD hi càpiguen més de 100 cançons, el DivX ;-) aconsegueix que una pel.lícula sencera sigui emmagatzemada en un simple CD-Rom. És a dir: que ja s’ha trobat la manera de “piratejar” un DVD i copiar tot un film en un CD, mantenint una qualitat d’àudio i vídeo més que acceptables.

A diferència de l’MP3, el DivX ;-) no és un format reconegut oficialment. Però això no és massa important perquè ja hi ha milers de persones que l’utilitzen per intercanviar-se pel.lícules en CD o a través d’internet. La questió és que si una pel.lícula sencera ocupa menys de 700 megabytes, no és tan complicat descarregar-la d’internet si es té una connexió prou ràpida. Per tant, el món del cinema comença a tenir exactament el mateix problema que va tenir el món musical quan va neixer l’MP3.

El Divx ;-) (l’emoticó forma part del seu nom) aconsegueix que el volum d’un arxiu de vídeo quedi reduït aproximadament a un 15 % i per a la compressió del so utilitza un sistema basat en el propi MP3. El resultat és que, si la conversió està ben feta, pràcticament no notareu la diferència entre la còpia i l’original. Si utilitzeu programes d’intercanvi d’arxius com Gnutella, CuteMX o iMesh, no us costarà gens localitzar arxius de vídeo en aquest nou format. De vegades, fins i tot podreu descarregar pel.lícules que aquí ni tan sols s’han estrenat. I, a més, si teniu una pel.lícula en versió original hi podeu posar subtitols en qualsevol idioma.

A internet es poden trobar diversos reproductors de DivX ;-), però fins i tot podeu utilitzar el Windows Media Player si hi instal.leu un códec de video que podeu descarregar des de qualsevol web especialitzada. Us recomanem començar per MyDivX (www.mydivx.com) o StartDivX (www.startdivx.com).