04 d’octubre 2000

Ogg Vorbis, el format lliure

Sense cap mena de dubte, l’MP3 s’ha convertit en el format estandard per a la compressió digital de la música i la seva distribució per internet. Però aquest no és l’únic format que existeix. Ni tan sols és el millor. Altres formats com l’AAC o el VQF tenen una qualitat similar però són totalment desconeguts per la gran majoria.

Però el que avui ens ocupa és el format Ogg Vorbis, considerat ja com l’alternativa de futur a l’MP3. Algú es podria preguntar per què cal un substitut de l’MP3 si aquest funciona de meravella? Doncs perquè l’MP3 no és un format lliure sinó que és una patent registrada per una empresa alemanya. Això vol dir que quan algú vol vendre cançons en MP3 ha de pagar un percentatge dels beneficis als propietaris de la patent. I el mateix passa amb els fabricants de reproductors d’MP3. En canvi, Ogg Vorbis ha nascut com un format lliure de patents per tal que tothom el pugui utilitzar de la manera que vulgui. El nom d’aquest format està basat en un persoinatge d’una novel.la fantàstica de Terry Pratchett .

El màxim responsable de l’invent és Christopher Montgomery, que ja porta uns quants anys investigant en sistemes de compressió d’àudio digital dins del col.lectiu Xiphophorus (www.xiph.org). Fa uns mesos van fer pública la primera versió del format Ogg Vorbis, tot i que encara estan treballant per millorar-la i aconseguir una millor relació entre la compressió i la qualitat del so.

Dir que Ogg Vorbis pot ser el format del futur no és pas ciència-ficció. Diversos reproductors de música com els populars WinAmp, Sonique o FreeAmp, ja poden reproduir cançons amb l’extensió .ogg. Si la cosa segueix aquest camí, potser algun dia haurem de canviar fins i tot el nom d’aquesta secció.

Més informació sobre Ogg Vorbis a www.vorbis.com, www.vorbiszone.com i www.govorbis.com.