13 de desembre 2008

Petita pantalla


Sovint sento dir a professionals del món audiovisual que això de televisió pel mòbil serà un fracàs. El seu principal argument és que la pantalla és massa petita i que no és veu bé. És cert, és petita. I, també és cert, no es veu tan bé com una pantalla de 52 polzades. Però potser hi ha situacions en què aquests dos detalls siguin ben poc importants si t'interessa veure alguna cosa en concret.

Fa temps vaig participar en una prova pilot de TV pel mòbil amb DVB-H i he de dir que la qualitat de la senyal era més que acceptable. De fet, es veia molt bé. I actualment veig força sovint vídeos de YouTube a través del meu mòbil i també trobo que es veu perfectament.

El que tinc clar és que la TV pel mòbil no serà un èxit massiu fins que no existeixi algun tipus de tarifa plana que tregui la por dels usuaris a factures desorbitades. Les notícies que apareixen de tant en tant no ajuden gaire. 

Quan sento aquests professionals (alguns força reconeguts) menysprear d'aquesta manera la TV pel mòbil me'n recordo del cas d'una noia que participava en la prova pilot de DVB-H que abans comentava i que en un "focus group" va comentar que ella veia la TV pel mòbil quan anava en cotxe. Quan el moderador del "focus group" estava a punt de desmaiar-se va explicar que ella posava el mòbil (amb la TV encesa) al seient del costat i que, als semàfors o quan podia, anava mirant la pantalla de reüll. Que li expliquin a aquesta noia que la pantalla era "massa petita". Us asseguro que cap dels participants del focus group es va queixar d'aquest petit detall. 

Un altre tòpic que sento dir a alguns "experts" és que la TV per als mòbils requereix un realització diferent, poc movimnt, plans més curts.... En fi, jo no hi crec en tot això. La meva pròpia experiència em diu que al mòbil s'hi pot veure qualsevol contingut produït per a la televisió convencional. Només cal que proveu a veure vídeo de YouTube o, per exemple "Supervillanos", la primera sèrie espanyola feta específicament per als mòbils, on no només hi havia pocs plans curts sinó que a més estava plena d'efectes especials i un muntatge trepidant. I es veia perfectament.

Visca la petita pantalla!